Bilgi Teknolojileri Arama Motoru Ders Notları

{{ page.title }}

İnternette bir bilgiye ihtiyaç duyduğumuzda arama motorlarına yöneliriz çünkü arama motorları girdiğimiz kelimelerin bulunduğu web sayfalarının adreslerini karşımıza getiren servislerdir.

Çeşitli arama motorları vardır. Bunlar;

  • Google (http://www.google.com)
  • Yandex (http://www.yandex.com)
  • Bing (http://www.bing.com) && Yahoo (http://www.yahoo.com)
  • Ask (www.ask.com) vs.

En yaygın kullanılan arama motorlarına Google(http://www.google.com.tr) ve Yandex (http://www.yandex.com.tr) örnek olarak verilebilir.

Google

Google, dünyanın en büyük arama motoru olarak hala yerini korumaktadır. Web’teki bilgilere en hızlı ve en kolay yolla ulaşmanızı sağlar. Tüm dünyadaki kullanıcılara arama sorgularıyla ilgili sonuçları yarım saniyeden az bir sürede karşılarına getirmektedir.

Temel Arama Teknikleri

  • Büyük – Küçük Harf
  • Arama çeşitleri
  • Çift Tırnak (“)
  • Eksi (-) İşareti
  • Artı(+) İşareti

Büyük-Küçük Harf

Google büyük küçük harf ayrımı yapmaz. Arama sonuçlarının tamamı büyük veya tamamı küçük olsa da aynı sonucu elder ederiz.

Arama Sonucu Çeşitleri

Aradığınız bilgiyle ilgili web adresleri, görseller, haritalar ve videolar gibi aramanızı sınıflandırabilirsiniz. Görsellere tıklayıp seçtiğiniz görseli bilgisayarınıza kaydedebileceğiniz gibi Videolara tıklayıp istediğiniz videoyu izleyebilirsiniz.

Çift Tırnak (“)

Aradığınız bilgi birden fazla kelimeden oluşuyorsa aradığınız bilginin en başına ve en sonuna çift tırnak ” işareti koyun. Böylece çift tırnak içerisinde geçen cümlenin tüm kelimelerinin bir arada olduğu sayfalar arama sonucunda gösterilecektir.

Eksi (-)

Arama sırasında çıkacak sonuçlar arasında istemediğiniz kelimeyle ilgili bilgileri çıkararak sonuç sayısını azaltabilirsiniz. Mesela bir kelimeden önce “-” işareti kullanırsanız o kelimenin bulunduğu sayfalar görüntülenmez.

Artı (+)

İçerisinde mutlaka geçmesi gereken sözcükleri koyarken başına ‘+” koyabilirsiniz.

İleri Arama Teknikleri

  • inurl
  • filetype
  • site
  • related
  • hesap makinesi

inurl

Aranan kelimelerden ilkini web sitesinin adres satırında diğerlerini metin içerisinde arar. inurl:istanbul tarihi diye bir arama yaparsanız içinde İstanbul geçen web sitesi adreslerini bulur ve onların arasından içinde tarihi kelimesi geçenleri listeler.

filetype

: işaretinden sonra arama yapmak istediğiniz dosya türünü belirtirseniz sadece o dosya türünden sonuçları listeleyebilirsiniz. Örneğin bilgisayar parçaları filetype:pdf yazıp aradığınızda bilgisayar parçaları ile ilgili pdf dosyalarına erişiyoruz. Eğer filetype:doc yazarsanız da bilgisayar parçaları ile ilgili word belgelerine, filetype:ppt yazarsanız da powerpoint sunularına ulaşırsınız.

Örnek: Bilgisayar parçaları filetype:pdf

site

Belirtilen site üzerinde arama yapılır.

related

Bir sitenin içerik olarak benzerlerini bulur. related:www.botbenson.com diye arama yaptığınızda diğer gazetelerin içeriklerini otomatik olarak verir.

Hesap makinesi

Google’ı bir hesap makinesi olarak kullanabiliriz. Arama kısmına yapmak istediğimiz işlemi yazdığımızda google bize sonucu otomatik olarak dönecektir

Google Akademik (Google Scholar)

Google Akademik, akademik literatürde geniş çaplı arama yapmak için kolay bir yol sunmaktadır. Tek bir yerden birçok alanda ve kaynakta arama yapabilirsiniz: akademik yayıncılara, profesyonel derneklere, ön baskı kaynaklarına, üniversitelere ve diğer akademik organizasyonlara ait gözden geçirilmiş yazılar, tezler, kitaplar, özetler ve makaleler. http://scholar.google.com.tr

BOT Benson Topluluk kurucusu ve bir yazılımcı.