Cisco Packet Program Tracer Komutları

{{ page.title }}

Cisco Packet Tracer programini kullanirken zaman zaman bazi komutlari unuturuz.

Bu gibi durumlarda cisco packet tracer komutlarina asagidan tekrar bakabilirsiniz. Cisco paket komutlarini CLI ( Command Line Interface ) üzerinde yazariz. İlk giris yaptigimizda bize herhangi sifre sormaz fakat istegimize bagli olarak girise sifre koyabiliriz.

Birçok Cisco Packet Tracer komutları olmakla birlikte aşağıdaki listede en çok kullanılanları listeledik ve bir kaç açıklama ekledik.

Cisco Packet Tracer Komutları Nelerdir ?

1. enable – en

Bu komut Privilege moduna geçmek için kullanilir. Terminal üzerinde enable veya en yazmamiz durumunda Privilege moduna geçebiliriz.

2. config terminal – conf t

Bu komut Config moduna geçmek için kullanilir. Terminal üzeirnde config terminal veya config t yazmamiz durumunda Config moduna geçebiliriz.

3. interface FastEthernet 0/0 – int fast 0/0

Bu komut ile router veya pclere FastEthernet bağlantısını yapılandırmak için kullanabilirsiniz.

4. ip address 192.168.1.1 255.255.255.0

Bu komut ile router veya pclere ip adres tanımlaması yapabilirsiniz. Komutun sonunda genellikle 255.255.255.0 ip adresi adresi bulunur. 192.168.1.1 ip kısmına vermek istediğiniz ip adresini yazabilirsiniz.

5. no

no komutu bir komutun işlevini tersine çevirmek için kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekir ise açık olmayan bir router var ise bu komut ile tersine çevirerek aşağıdaki kullanım ile yapabilirsiniz.

no shutdown

6. do write – do wr

Bu komut ile yaptığınız değişikleri startup config üzerine kaydedersiniz. Artık kapatsanız dahi bu komut ile kaydettiğiniz için kayıt yapmış oldunuz.

7. copy running-config startup-config

Bu komut bir önceki komut ile aynıdır. Tek farkı copy startup-config running-config şeklinde de kullanılabilir olmasıdır.

8. hostname RouterAdi

Hostname değeri router için bir isimdir. Hostname değerini girdiğinizde terminal üzerinde metin yazma kısmının sol tarafındaki router adı da değişecektir.

9. description aciklama

description ile FastEthernet bacaklarına bir açıklama ekleyebilirsiniz. Bu şekilde daha sonradan ne olduğunu unutmamız için veya başka kişiler de kullanacak ise onlar için ne olduklarını anlamaları bu sayede daha kolay olacaktır.

10. banner motd

banner motd ile terminal girişine bir açıklama yazabiliriz. Kullanımı oldukça basittir. banner motd daha sonra herhangi bir karakter yazıyoruz. Bunun sebebi ise metnin bitişini bu tuş belirleyecek olmasıdır.

11. do reload

bu komut router fiziksel olarak yeniden başlatmak yerine kod ile yeniden başlatmanızı sağlar.

BOT Benson Topluluk kurucusu ve bir yazılımcı.