Havacılığa Giriş – Uçak Tarihi

{{ page.title }}

Uçak Teknisyeni Nedir Ne İş Yapar?

Uçak Bakım Teknisyeni; uçak veya uçak parçaları üzerinde planlı veya plansız bakımları yapan, arızaların tespitlerini ve düzeltici eylemleri gerçekleştirilen kişiye denir. Uçak teknisyenlerinin bir uçağın bakımını yapıp uçuşa elverişlilik belgesini imzalayabilmesi için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünden SHY-66 uçak bakım teknisyeni lisansına sahip olması gerekir. Lisans sahibi kişinin bakım çıkış sertifikasını imzalayacağı uçağın tip eğitimini almış olmalı ve yetkili olduğu uçak tipi lisansında yazılı olmalıdır.

Lisans Çeşitleri

  • A – Hat bakım mekanik teknisyeni
  • B1 – Hava aracı bakım teknisyeni (Mekanik)
  • B2 – Hava aracı bakım teknisyeni (Aviyonik)
  • C – Hava aracı üs bakım mühendisi veya teknisyeni

Uçağın Tarihçesi

  1. İ.Ö. 400 -Çin – Uçurtmanın keşfiyle insanlar kuşlar gibi uçmayı hayal etmeye başladı.
  2. İ.S. 1. YY -Hero – Heron motoru olarak da bilinen basit radyal buhar türbini.
  3. 852, ilk uçan kişi (Endülüslü bilgin İbn Firnas) – Üzerine kumaş geçirip büyük kuş kanatları ile havalanıp uçtuğu kaydedilir.
  4. 1485, Leonardo da Vinci -The Ornithopter – Bugünkü helikopterin temellerinin dayandığı fikir.
  5. 1632, Hezarfen Ahmet Çelebi – Kendi geliştirdiği takmakanatlarla uçmayı başaran ilk insan olmuştur.
  6. 18. yy, Lagari Hasan Çelebi – Tarihte ilk roket uçuşunu gerçekleştiren kişi, 50 okkalık barut macunuyla dolu 7 kollu, kendi icadı olan bir fişeğe binerek yardımcılarının ateşlemesiyle uçmayı başarmıştır.
  7. 1783, Joseph and Jacques Montgolfier-İlk Uçan Balon – 6000 feet yüksekliğe kadar tırmandı ve 1 milden fazla havada hareket etti.
  8. 1799 -1850, George Cayley – Planör fikrinin başlangıcı, sabit kanatlı ve motorlu bir hava aracının insanın uçmasına elveren en iyi yol olduğunu gösterdi.
  9. 1891, Otto Lilienthal – Alman mühendis, Otto Lilienthal, aerodinamik çalışarak uzun mesafeler kat edebilen bir planör dizayn etmeyi başardı.
  10. 1894, Octave Chanute – Uçan makinelerle ilgili bilgileri analiz ederek bir kitapta birleştirdi ve havacılıktaki ilerlemelerin öncülerinden biri oldu. Write kardeşler de çalışmalarında bu kitaptan yararlanmıştır.
  11. 1903, Write Kardeşler ve İlk Uçak – İlk uçuşları, 120 feet ve 12 sn, 4. uçuşları, 850 feet ve 59 sn, Nihayetinde, 5 Ekim 1905, Wilbur 39dakika ve 24 mil sürmüştür.
  12. İnsanoğlu bundan sonra artık uçabiliyordu! Devamındaki yüzyılda insanları, yükleri, askeri personeli ve mühimmatları bir yerden başka bir yere taşımak için bir çok yeni uçak ve motor geliştirilmiştir. 20. yüzyıldaki ilerlemeler bu temeller üzerine oturtularak devam etmiştir.

Uluslararası Sivil Havacılık Kuruluşları

  • ICAO: Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı
  • IATA: International Air Transport Association
  • ECAC: Avrupa Sivil Havacılık Konferansı
  • EASA: Avrupa Sivil Havacılık Otortitesi
  • EUROCONTROL: Avrupa Hava Seyrüseferi Emniyeti Teşkilatı
  • SHGM: T.C. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü
  • FAA: Amerikan Federal Havacılık Teşkilatı,
  • JAA: (Eski) Havacılık Otoriteleri Birliği

BOT Benson Topluluk kurucusu ve bir yazılımcı.