Facebook, Google’a Rakip Oluyor!

{{ page.title }}

Google çıkardığı sosyal medya ürünleriyle, Facebook ve Twitter’ın yerini de almaya çalışıyor. Ancak bugün edindiğimiz ilginç bir bilgi var ki olayların terse dönmeye başladığını gösterir nitelikte. Gelen habere göre, Facebook, Google’ın arama motorundaki egemenliğine göz dikmiş vaziyette. Facebook takımı, sosyal medya verilerini işleyerek kaliteli bir sosyal arama motorunu piyasaya sürmek niyetinde gibi görünüyor. Business Week’in isimsiz kaynaklara dayandırdığı haberde, Facebook’un 24 kişilik bir ekiple bu iş üzerine yoğunlaştığı aktarılıyor. Ekibin başında ise, Google’ın eski çalışanlarından ve Google’ın Wave ürününün fikir babası olan, Lars Rasmussen bulunuyormuş.

Başarılı Olabilirmi?

Facebook bu işin üzerine düşecek gibi görünüyor. Sosyal ağlardan elde edilen verilerin iyi bir veri madenciliğiyle işlenmesi sonucu gerçekten arama sonuçları özelleştirilebiliyor. Hem de hiç ummadığınız kadar özelleştirilebiliyor. Mesela, bir ödeviniz var. Sınıf arkadaşlarınızın da muhtemelen aynı ödeve sahip olduğu bilgisinden hareketle, sizin beğendiğiniz sonuç ya da sonuçlar arkadaşlarınıza da öncelikli olarak çıkarılabilir. Ödevinizin konusuyla ilgili bilgiyi BOT Benson üzerinde bulduğunuzu varsayalım. Beğendiğinizi belirttiğiniz anda BOT Benson adresi arkadaşlarınıza öncelikli olarak sunulacak sonuç haline gelecektir. Facebook bu verileri toplayarak arama sonuçlarını özelleştirdiği ölçüde başarılı olacaktır. Google aynı sistemi, Orkut, Buzz ve Plus üzerinden gerçekleştirmeyi denedi. Buzz olumlu sonuç vermedi ve kapandı. Ancak G+ hizmetinin Buzz’dan daha çok tutulduğunu ve Buzz’dan daha çok şansı olduğunu söyleyebiliriz.

Öte taraftan daha önce Yandex ile ilgili olarak, yazdığımız Yandex konulu yazımızda yaptığım bir yorumda da belirttim. Türkiye koşullarında yeni bir arama motoru başlangıçta zorlanacaktır. Çünkü pek çok kişinin anasayfası Google olarak ayarlı olduğu için nereye girmek istese Google’a yazı giriyor. Facebook, Yandex, Yahoo vs. vs. Haliyle, Facebook’un bu çabası en azından Türkiye’de boşa çıkacaktır. Çıkmasa bile uzun bir süre çaba sarfetmeleri gerekecektir. İşin bir başka yönüyse; Google’ın eski çalışanı Lars Rasmussen’in bu ekibi yönetiyor olması. Çünkü böyle bir arama motoru piyasaya sürüldüğünde Google, bizim kodlarımız kullanıldı diye yaygara çıkaracak ve tazminat, kapatılma veya ortaklık gibi bir durum içerisine sürükleyecektir Facebook’u. Benim kişisel görüşlerim bunlar değerli BOT Benson okurları, konuşulan pek çok fikir var ancak onları buraya aktarmayacağım. Siz de isterseniz, yorumlarınızda fikirlerinizi belirtebilirsiniz. Bir başka yazıya kadar hoşça kalın!

BOT Benson Topluluk kurucusu ve bir yazılımcı.