Tweetleriniz Satılıyor!

{{ page.title }}

Daha önce Mail ve Sosyal Medya Güveliği konusunda sosyal medyada ne kadar güvende olduğunuzu ek tedbir olarak neler yapabileceğinizi yazmıştık.

Ancak burada anlattıklarımızın bazen geçerli olamayabileceğini bugün bir kez daha gördük. Edindiğimiz bilgiye göre; Twitter imzaladığı özel bir anlaşma ile son iki yılın tüm twitlerini bir data firmasına satmış. İngiliz DailyMail gazetesinin yapmış olduğu haberde, Twitter’ın bu bilgileri Datasift isimli bir firmaya sattığı belirtilmiş. Maalesef, satılan bilgiler sadece twitlerle sınırlı değil. Twitlerinizin yanında, paylaşmış olduğunuz lokasyon bilgileri de Datasift’e satılan verilerin için arasında yer alıyor.

Datasift firması, yapılan anlaşmaya göre bu bilgileri isteyen reklamverenlere satma hakkına da sahip olacak. Twitter’da günlük 250 milyon kadar içeriğin oluşturulduğunu düşünürsek, bu içeriklerin toplu bir şekilde satılacak olması büyük bir olay. İstatistiksel olarak kullanılmayacağı belli olduğu gibi reklamverenlerle paylaşılabileceği de açıkça belli olan verilerin olması rahatsız edici. Pek çok Twitter kullanıcısınınsa durumun farkında olmadığı bir başka gerçek.

Datasift firmasınınsa, bu verilerin içerisinden bir aylık olan bir kısmı analiz etmek ve twitler hakkında bir şey söylemek için müşterilerinden 10,000£ isteyeceği konuşulanlar arasında. Ayrıca, şimdiden bu bilgiler ve analizleri için 1,000 firma çoktan kuyruğa girmiş durumda.

Her ne kadar insanlar, internet kaynağına yolladıkları bilgilerin erişilebilir olduğunu bilseler de böyle bir toplu erişimi kimse tasavvur etmemişti zannedersek… Böyle bir durumun karşısın da şu sözler daha da anlam kazanıyor; “It’s clear that if you’re not paying for a service, you are not the customer – you’re the product.” Türkçesi; “Eğer bir servis için ücret ödemiyorsanız siz müşteri değil, ürünsünüzdür.”

Bu durumda da açıkçası biz Twitter’ın müşterisi değil, pazarladığı ürünü oluyoruz. Ancak aramızda şanslı olan Twitter kullanıcılarının olduğunu da söylmekte yarar var. Çünkü Twitter’ın Datasift’e satmış olduğu verilerde, korunan ve silinen Twitter hesaplarındaki bilgiler yer almıyor. Böyle bir anlaşmanın Twitter’a neler kazandıracağını ve neler kaybettireceğini önümüzdeki günler gösterecek. Ancak şimdiden bu anlaşma çok tepki çekecek demek yanlış olmasa gerek.

BOT Benson Topluluk kurucusu ve bir yazılımcı.